Wie zijn wij

Bureau Clara Wichmann

Bureau Clara Wichmann  voert al veertig jaar strategische rechtszaken om de rechtspositie van vrouwen te verbeteren. Onze strategische rechtszaken zijn zaken die het individu overstijgen en voor meerdere vrouwen van belang zijn. Bureau Clara Wichmann financiert de strategische rechtszaken met giften van donateurs.

Wat wij doen

2012

We wonnen de rechtszaak tegen de Staat waardoor vrouwen in Nederland zich voor elke partij – dus ook de SGP – verkiesbaar kunnen stellen

2014

Na 14 jaar procederen wonnen we de rechtszaak waardoor 20.000 vrouwelijke ondernemers alsnog recht hadden op een zwangerschapsuitkering. Per persoon konden zij €5600 terugvorderen.

2018

We ondersteunden de rechtszaak van een vrouwelijke wetenschapper waardoor Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) zwangere onderzoekers eindelijk tegemoet komt bij het indienen van beursaanvragen.

2019

We ondersteunen een rechtszaak van een vrouw die in de jaren zestig door de Raad van de Kinderbescherming werd gedwongen haar kind af te staan omdat zij ongehuwd was. Zij heeft zeker duizenden lotgenoten.

DeGoedeZaak

DeGoedeZaak is een progressieve burgerbeweging die onafhankelijk is van politieke partijen, de belangen van progressief Nederland verdedigt en in staat is druk uit te oefenen op onze leiders. Een beweging die strijdt voor concrete maatschappelijke verandering en die bouwt aan een eerlijke, inclusieve, duurzame en democratische samenleving. Samen met vele burgers voeren we campagne en actie voor de onderwerpen die we met elkaar belangrijk vinden. Klik hier om lid te worden.

Wat wij doen

2017

Onze eerste campagne was ook samen met Bureau Clara Wichmann. Onze petitie voor de abortuspil bij de huisarts leidde tot een initiatiefwet waar nu een meerderheid in de Tweede Kamer voor is.

2018

We voerden samen met vele anderen anderhalf jaar lang campagne voor een kinderpardon, zodat ruim 800 kinderen en hun families niet werden uitgezet

2019

Samen met 42 organisaties voerden we campagne om meer mensen naar de stembus te krijgen voor de Europese Verkiezingen en maakten we een vuist tegen de opkomst van extreemrechts met de HartBovenHard campagne

2019

We hebben al meer dan 10.000 (biologische) stickers verspreid op auto’s in het hele land die vanaf nu 100 gaan rijden, en blijven de druk op de politiek opvoeren om de maximumsnelheid aan te passen